“President Kaljulaid: teadlaste, kirjanike, inseneride, ajakirjanike, õpetajate ja arstide aeg Eesti poliitikas ei ole möödas Täna roosiaias Eesti iseseisvuse 27. aastapäeva kõneldes rõhutas Vabariigi President hariduse ja kultuuri olulisust meie ühiskonnas ning julgustas kõikide elualade inimesi meie riigi tuleviku osas kaasa rääkima ning poliitikas osalema”

20. augustil_

Photos: Office of the President

„Läbi hästi korraldatud ja ühtlase tasemega koolivõrgu käib uue põlvkonna lootuste loomine. /…/ Haridus, eesti kultuurist osasaamisele toetuv silmaring, teaduslik mõtteviis – nendeta me head ühiskonda ei ehita,“ sõnas president Kersti Kaljulaid oma kõnes ning lisas, et kuigi me ei suuda nagunii anda oma lastele kõiki neid teadmisi, mida neil 30 aasta pärast iga päev vaja läheb, saame me neile anda demokraatlike väärtuste kompassi. „Nii saame aidata ühiskonnana ja ühiskonnas toime tulla, ükskõik mis meie lapsi tulevikus ees ootab,“ lausus riigipea.

Vabariigi President tõi välja, et just kultuur on see, mis aitab hetkeks lähemale jõuda sellele ühiskondlikule ideaalile, mil oleme ära vaielnud ja üksteisega nõus, koosmeeles. „Nii ei saa olla iga päev, aga vahel võime seda endale lubada. Laulu- ja tantsupeol. Pärnus, Järvide festivalil. Konrad Mägi näitusel. Juu jääbil. Suveetendustel kõikjal Eestis. Vastavalt igaühe maitsele.  Kontserdilt, etenduselt või näituselt lahkume ikka mõnusa tundega hinges, enamasti mõtlemata, et käisime just kodusel kultuurilättel hinge kosutamas, aga siiski ilmselgelt kosutatuna,“ ütles president Kaljulaid.

Kõne lõpuosas julgustas riigipea inimesi aktiivsemalt kaasa rääkima ja poliitikas osalema: „Me peame vaidlema oma tuleviku. Need, kes Eesti tulevikust hoolivad, ei saa öelda, et poliitika neile ei meeldi. Kui me ise ei tee, tehakse meie eest. Kui liiga vähe Eesti inimesi tahab teha Eesti poliitikat,  siis on me riigi tulevik tõepoolest tõsiselt ohus. /…/ Teadlaste, kirjanike, inseneride, ajakirjanike, õpetajate ja arstide aeg Eesti poliitikas ei ole möödas. Vastupidi, me vajame teid. Demokraatlik protsess on sama piinarikas kui loominguline protsess, sama keeruline kui teaduslik eksperiment, sama riskantne nagu ajuoperatsioon – aga ka sama vajalik,“ sõnas Vabariigi President.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: